- De ontwikkeling van huizenprijzen in Nederland laat een gemengd beeld zien in het eerste kwartaal van 2025.
- Vergeleken met het slotkwartaal van 2024 zijn huizenprijzen gemiddeld met 1,8 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de NVM.
- Dit heeft mede te maken met een stijging van het woningaanbod, doordat particuliere beleggers voormalige huurwoningen verkopen.
- Lees ook: Huizenprijs stijgt in dit jaar naar verwachting met 7%, afkoeling pas in 2026
De ontwikkeling van huizenprijzen in Nederland laat in het eerste kwartaal van dit jaar een gemengd beeld zien. De gemiddelde huizenprijs is met 1,8 procent gedaald, vergeleken met het slotkwartaal van 2024. Op jaarbasis is echter sprake van een stijging van 9,7 procent.
Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van makelaarsorganisatie NVM.
De gemiddelde transactieprijs kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 473.000 euro, tegen 485.000 euro in het slotkwartaal van 2024. De NVM wijst hierbij op het effect van zogenoemde ‘uitpondwoningen’. Doordat veel particuliere beleggers voormalige huurwoningen te koop zetten, neemt het aanbod in bepaalde segmenten van de huizenmarkt toe. Dit heeft een prijsdrukkend effect.

Volgens de NVM zou de gemiddelde transactieprijs landelijk 9.000 euro hoger zijn uitgekomen op 482.000 euro, zonder het prijsdrukkende effect van uitpondingen.
De prijzen van bestaande koopwoningen zullen in het huidige kwartaal niet verder dalen, verwacht voorzitter Lana Gerssen van de vakgroep wonen van de NVM. "Het lijkt me niet vanzelfsprekend dat er weer een daling komt", zei ze donderdag in een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal.
Gerssen vermoedt dat de afname een seizoenseffect is. "We zagen in de afgelopen vijf jaar vier keer een daling in het eerste kwartaal. Maar de jaar op jaarstijging is nog steeds behoorlijk fors en de markt is nog steeds heel krap", legde ze uit.
Meer woningen verkocht in eerste kwartaal van 2025
De verkoopgolf van voormalige huurwoningen zorgde er wel voor dat er in het eerste kwartaal van dit jaar veel meer woningen werden verkocht. In totaal ging het om 34.000 woningen, ruim 13 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Daarbij ging het vooral om extra verkopen van appartementen.

Toch is de krapte op de huizenmarkt nog altijd zichtbaar, wat ervoor zorgt dat veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht. In het eerste kwartaal van dit jaar werd gemiddeld genomen 4,4 procent boven de vraagprijs betaald.
"Voor tussenwoningen is het vraag- verkoopprijsverschil met 6,6 procent het grootst. Bij vrijstaande woningen is de markt wat ruimer, waardoor gemiddeld 0,6 procent onder de vraagprijs is betaald", aldus de NVM.
Meer aanbod, vooral van appartementen
Het aanbod van koopwoningen die via NVM-makelaars werden aangeboden, steeg in het eerste
kwartaal van 2025 met 15 procent naar bijna 26.000 woningen. Er werden vooral meer appartementen aangeboden, vanwege de verkoop door particuliere beleggers die van voormalige huurwoningen af wilden.

De zogenoemde krapte-indicator van de NVM bleef stabiel. Een woningzoekende had afgelopen kwartaal gemiddeld 2,3 mogelijk geschikte woningen om uit te kiezen.
De markt voor tussenwoningen is volgens de NVM het krapst. Daar staat de indicator op 1,7. Voor
vrijstaande woningen staat de indicator op 4,3.
De gemiddelde vraagprijs van te koop staande woningen lag in het eerste kwartaal van dit jaar op 575.000 euro, ofwel 6,5 procent hoger dan een jaar geleden.
Particuliere beleggers verkochten in 2024 voor ruim €14 miljard aan huurpanden
Verhuurders hebben vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen verkocht, zo blijkt uit onderzoek van dochteronderneming brainbay van de NVM. Het ging hierbij volgens de studie om zo'n 37.000 huizen.
Onderzoeker Rogier Weck van brainbay stelt dat de toename op gang kwam doordat verhuurde huizen sinds 2023 zwaarder worden belast onder de vermogensbelasting van box 3. Ook het reguleren van de middenhuur en het verbod op tijdelijke huurcontracten sinds 1 juli 2024 maken verhuren minder aantrekkelijk.
De meeste makelaars verwachten volgens Weck dat het aantal dit jaar verder toeneemt. "Tijdelijke huurcontracten lopen tot 1 juli 2026 af. Daarom verwachten we dat uitpondingen doorzetten tot die tijd."